Sursă: Idei de amenajare a bibliotecii pentru anul nou | Bibliocarti

Idei de amenajare a bibliotecii pentru anul nou

Idei de amenajare a bibliotecii pentru anul nou
Cărţile sunt prietenii care nu ne părăsesc niciodată, refugiul zilnic din cotidian, sursa de relaxare, de informaţie, de delectare, de studiu şi lista poate fi una extrem de lungă.
Acum, ştim cu toţii că prietenii trebuie ţinuţi aproape, iar locul cel mai potrivit pentru cărţi este o bibliotecă unde să fie puse în valoare, dar să ne fie şi la îndemână. Majoritatea pasionaţilor de lectură deţin o bibliotecă în locuinţă, indiferent de cât de spaţioasă (sau nu) este aceasta.

În mod cert, bibliofil fără bibliotecă nu prea există, iar noi am aruncat un ochi pentru a vedea cum îşi amenajează iubitorii de cărţi rafturile şi colţul de citit, mai ales că, în prag de an nou, cu toţii ne dorim o amenajare interioară nouă, iar biblioteca nu face excepţie din planurile noastre.

Te-ai gândit cum îţi vei aranja cărţile pentru Anul Nou? Ţi-ai decorat biblioteca?
Dacă încă nu ai început această activitate, noi venim în ajutorul bookaholicilor cu câteva idei salvatoare de amenajare a bibliotecii şi a colţului de citit.

Zilele acestea am văzut foarte multe biblioteci şi am ajuns la concluzia că tot mai mulţi oameni optează pentru o cameră pe care să o folosească atât pe post de bibliotecă, cât şi pe post de spaţiu de lucru, colţ de citit, loc de primire a colegilor etc.

De asemenea am putut vedea şi biblioteci amplasate în living, rafturi handmade prinse în pereţi, biblioteci de garsonieră construite pe peretele despărţitor şi, nu în ultimul rând colţuri de citit amenajate în cele mai inedite moduri – fie că vorbim despre cele amplasate sub scară sau despre cele din subsol, mansardă, balcon şi multe alte locuri. Interesante ni s-au părut şi mulţimea de decoraţiuni pe care bookaholicii le folosesc pentru a ornamenta bibliotecile şi chiar întreaga locuinţă. Pentru a nu ne lungi inutil, vă prezentăm în continuare câteva dintre cele mai frumoase amenajări de biblioteci pe care noi le-am admirat.

Biblioteca roşie

Biblioteca roşie

O superbă bibliotecă amenajată într-o cameră separată ce inspiră opulenţă, lux, ordine, putere, dar şi căldură. În interiorul camerei este amplasat şi biroul, dar s-a amenajat şi un colţ pentru lectură absolut confortabil constituit dintr-o canapea şi perne moi în aceleaşi nuanţe de roşu cu câteva atingeri aurii. Cărţile sunt ordonate după genul de care aparţin, iar camera este decorată suplimentar cu tablouri ce reflectă autori, dar şi picturi celebre. Un covor moale completează atmosfera de confort şi lux numai bună pentru lectură. Cu siguranţă, roşul este o alegere inspirată pentru o bibliotecă spaţioasă.

Biblioteca din living

Biblioteca din living

Amenajată într-un living spaţios, această bibliotecă este elementul principal al încăperii, punctul de atracţie care captează privirile. Decorul este unul colorat, dar combinaţiile sunt unele armonioase care generează relaxare, o stare de bine, optimism. Cărţile sunt aranjate în ordine alfabetică, după numele autorilor. Mixul de lemn, piele, dar şi material textil şi multiple obiecte de decor transformă spaţiul într-unul ce îndeamnă la conversaţii amicale. Canapelele sunt potrivite şi ca loc de citit datorită senzaţiei de familiar şi căldură, iar măsuţa din lemn plasată central este perfectă pentru o cafea savurată în compania unei cărţi bune.

Biblioteca de apartament

Biblioteca de apartament

Realizată la comandă pe dimensiunile pereţilor, această bibliotecă de apartament este combinată cu un colţ de citit absolut adorabil în care poţi adormi fără grijă cu cartea în mână atunci când lectura se prelungeşte până la ore târzii din noapte. Rafturile nu sunt destinate doar cărţilor ci şi multor obiecte de decor precum fotografii, discuri de vinil, statuete, diplome, trofee. Cărţile nu sunt dispuse după un anumit criteriu, dar sunt ordonate în aşa fel încât aspectul bibliotecii să fie unul plăcut. Albul pentru care s-a optat ne sugerează o bibliotecă modernă, veselă, ce induce o stare pozitivă.

Biblioteca liliac

Biblioteca liliac

Această bibliotecă simpatică se potriveşte de minune într-o garsonieră, cămin sau chiar dormitorul unui apartament. Nu înglobează foarte multe volume, dar suficiente pentru a avea la îndemână cărţile destinate lecturii prioritare sau ultimelor achiziţii literare. Negrul liliacului este serios înveselit de multitudinea de culori a volumelor conţinute. În locul liliacului pot fi şi alte animăluţe sau forme funny numai bune de transformat în spaţiu de depozitare a cărţilor. Modernă, uşor de amplasat, destul de încăpătoare, biblioteca în formă de liliac este o piesă de mobilier atât utilă cât şi aspectuoasă.

Decoraţiuni pentru bibliotecă

În prag de Anul Nou, nu doar încăperea beneficiază de un decor special, ci şi biblioteca. Bookaholicii ştiu cel mai bine cât de importantă este ornamentarea rafturilor cu cărţi, de aceea caută pentru fiecare an idei noi pentru a crea bibliotecilor un look cât mai plăcut, în ton cu ziua specială. Una dintre idei este amplasarea pe rafturi a unor cărţi transformate în obiecte de artă handmade ( folosiţi volume sau manuale vechi, deteriorate, pe care le puteţi recondiţiona în mod artistic). Puteţi alege dintr-o gamă variată de modele şi, dacă vă înarmaţi cu răbdare şi câteva calcule matematice, veţi realiza nişte obiecte de decor pe care le puteţi aşeza deasupra bibliotecii sau pe rafturi, unde aveţi suficient spaţiu.

Decoraţiuni pentru bibliotecă

O altă modalitate foarte populară de a împodobi biblioteca este folosirea instalaţiei luminoase. Şi, cum culoarea anului 2018 a fost deja bătută în cuie, violetul este alegerea no. 1 pentru luminile care să pâlpâie printre volumele cu cărţi la trecerea dintre ani. Bineînţeles că puteţi opta însă pentru o culoare care să se potrivească decorului încăperii sau pentru clasicele instalaţii multicolore.

Decoraţiuni pentru bibliotecă

Aranjarea cărţilor pe rafturi în aşa fel încât să reprezinte diverse personaje şi figurine specifice iernii este o altă modalitate de home library deco destul de utilizată de cititorii tineri care doresc să animeze cumva biblioteca personală, dar şi să aducă un strop de amuzament în decor. Oameni de zăpadă, reni, dar şi personaje din desene animate apar construite din volume dispuse pe culori şi „ajutate” ulterior cu câteva accesorii.

Decoraţiuni pentru bibliotecă

Sperăm că v-au plăcut ideile prezentate şi că v-am inspirat în amenajarea bibliotecii personale pentru anul ce vine!

Bibliocarti le doreste tuturor cititorilor un an nou încărcat de lecturi interesante, de poveşti uimitoare, de cărţi fascinante şi de realizări care să vă aducă zâmbete de mulţumire!